Kemppien tupa

Kotiseutumuseo myös lapsille 

Tutustu museoon täällä 
ja paikan päällä


Kemppien tupa suljettuna syyskuun alusta lukien. 
Ryhmille voidaan järjestää museokäynti
ennalta sopien: ottakaa yhteys Vilja-aitasta...

Kotiseutuyhdistyksen museorakennus on vuodelta 1858 peräisin oleva pitäjänmakasiini, jollainen joka seurakunnassa oli tuolloin oltava. Näihin makasiineihin talletettiin hyvinä satovuosina viljaa käytettäväksi ruoka- ja siemenviljana katovuoden sattuessa. Pitäjänmakasiinista lainatusta viljasta maksettiin korkoa, joten se toimi eräänlaisena pankkina. 

1900-luvun alkupuoliskolla pitäjänmakasiineista alettiin luopua, ja niinpä Lemun pitäjänmakasiini luovutettiin Lemun Kemppien käyttöön heti yhdistyksen perustamisvuotena 1951. Jo seuraavana vuonna makasiini remontoitiin arkkitehti Ilmari Wirkkalan suunnitelman mukaan kotiseutumuseoksi, ja rakennus nimettiin Kemppien tuvaksi.  
...vireäksi koko perheen museoksi

Kemppien tuvan näyttely on vuonna 2021 uudistettu koko perhettä houkuttelevaksi. Museon runsaat esinekokoelmat ja Lemussa eri aikoina asuneiden ja vaikuttaneiden ihmisten lyhyet henkilötarinat johdattavat kävijät paikkakunnan historiaan. Museosta löytyy kiinnostavia ja jännittäviäkin yksityiskohtia kaikenikäisille. 

Museon yläkertaan on toteutettu kokonainen vanhan ajan koululuokka. Siellä lapset pääsevät ihmettelemään entisajan koulunkäyntiä ja kokeilemaan vaikka mustekynällä kirjoittamista.  Samalla varttuneemmat museokävijät voivat muistella omaa koulutaivaltaan. 

Entä uskallatko kurkata läheltä pulloon säilöttyä käärmettä tai täytettyä lintua? Voit kokeilla myös kalaonneasi ja onkia pallomerestä menneiden vuosien suosikki- ja inhokkiruokia! 

Museo on kuin aikakone, jolla pääsee hetkeksi vierailulle menneisyyteen. Monet esillä olevat esineet ovat nykyajan ihmisille vieraita; keksitkö sinä, mihin niitä on aikanaan käytetty? Museosta löytyy myös esineitä, joita pääsee kokeilemaan ja pienille lapsille on yläkerrassa oma leikkipiste.
Museon kertojahahmona 
toimii Lemun kirjastosta tuttu
Selma Annikki -naakka.

Selma-Annikin hahmot Alli Pappilan piirtämiä
Selma-Annikin hahmot Alli Pappilan piirtämiä


Museoesineistä

Museolla on n. 1400 luetteloidun esineen kokoelma. Esineiden kirjo on laaja: kokoelma pitää sisällään kaikkea aina sentrifugista hienon neidin päivänvarjoon, telefoonista vanhoihin puutyökaluihin. Museossa on esillä lukuisia vanhan ajan maa- ja kotitaloudessa käytettyjä tavaroita ja työkaluja. Lasten museo -hankkeen myötä on kasvatettu etenkin entisaikain koulunkäyntiin liittyvän esineistön määrää. 


Kuvia museon kokoelmista


Kotiseutumuseo Kemppien tupa, Monnoistentie 16, Lemu