Kotiseutukeskus Mäntylä

Monien mahdollisuuksien Mäntylä

Torpan ja suulin lisäksi Mäntylästä löytyy nykyään mm. grillikota. Kuntalaisilla on mahdollisuus vuokrata Mäntylän rakennuksia omia pieniä tilaisuuksiaan varten. Mäntylän kaikki tilat ovat myös muiden yhdistysten, seurakunnan ja esimerkiksi Lemun koulun käytettävissä. 

Kaksi Mäntylän kuudesta maisemanhoitajasta lepotauolla (6.6.2021)
Kaksi Mäntylän kuudesta maisemanhoitajasta lepotauolla (6.6.2021)

Tunnelmallisessa torpassa on kuisti, tupa ja kaksi kamaria. Torpassa kokoontuu käsityökerhoja, siellä voi pitää pieniä (enintään n. 10 henkilön) kokouksia ja se on palvellut myös Joulupuotina. Torpan pihamaalle rakennettuun grillikotaan mahtuu n. 8-10 henkilöä. 

Tilan vanhan navetan ja ladon eli suulin alakertaan on keväällä 2021 toteutettu työpajatila, jossa pääsee muun muassa leikkimään maatilan eläinten kanssa (puisten sellaisten). Iloisen tintamareskin äärellä voit napata hauskan perhepotretin muistoksi vierailusta! 

Alinna oleviin kuvagallerioihin on koottu kuvia Mäntylän alueen erilaisista käyttötavoista ja  kehittämisestä viime vuosien aikana.


Seuraavista painikkeista pääset tutustumaan tarkemmin Mäntylän eri palveluihin ja varaamaan niitä:



Mäntylän uusi aika alkoi 2007

Mäntylän historiaa

Kempit hankkivat Mäntylän pientilan kotiseutuyhdistykselle vuonna 2007. Tila oli ollut asumaton noin 20 vuoden ajan ja sen rakennukset päässeet huonoon kuntoon, mutta nykyisin niissä näkee talkootyön voiman: rakennukset ovat hyvässä maalissa, niiden katot on uusittu ja mikä parasta - elämä on palannut pientilalle. Siitä on luotu monenlaisten tapahtumien ja aktiviteettien Kotiseutukeskus Mäntylä. Tilan pieni pelto on tärkeä lisä: alla olevasta kuvagalleriasta näkyy, mitä kaikkea sekin mahdollistaa.

Mäntylä sijaitsee Lemun kirkon vieressä valtakunnallisesti merkittävällä kulttuurihistoriallisella alueella. Tilalla on vuonna 1910 rakennettu asuinrakennus sekä mm. aitta ja navetta/makasiini. Rakennusten kunnostamista on tehty vaiheittain. Rakennuksia on kunnostettu kahdella erillisellä Leader-hankkeella: Kotiseutukeskus Mäntylä - Vaihe I (2008-2011) sekä Vaihe II (2012-2014). Arvokas kulttuuriympäristö Lemun keskiaikaisen kirkon naapurissa mahdollisti yhdistykselle myös ELY-keskuksen erityisympäristötuen, joka edellyttää  maisemanhoidollisia toimenpiteitä.

Lemun Kempit valittiin vuonna 2015 Varsinais-Suomen Vuoden maisemateon voittajaksi, ja valtakunnallisessa kisassa Kempit sai kunniamaininnan. Tähän menestykseen johti pitkäjänteinen työ Mäntylän rakennusten kunnostamiseksi ja maiseman ennallistamiseksi.  

Mäntylän torppa silloin kun Kempit osti tilan.
Mäntylän torppa silloin kun Kempit osti tilan.
Torppa jokunen talkootunti myöhemmin :)
Torppa jokunen talkootunti myöhemmin :)

Viereisen linkin takaa löytyy Varsinais-Suomen kyläasiamies, Lemun Kempit ry:n sihteeri FM Tauno Linkorannan 20.7.2022 Kemppien tuvalla pitämä esitys rakennusten uusiokäytöstä. Esityksessä käydään läpi etenkin Mäntylän hankintaa kotiseutuyhdistykselle ja sen kunnostusprojekteja. 

Esitys oli osa kesän 2022 Herman-päivien luentosarjaa.

Kuvia Mäntylän kunnostuksesta


Monenlaista menoa kotiseutukeskus Mäntylässä


Kotiseutukeskus Mäntylä, Monnoistentie 36, Lemu